Ondoorzichtig water.
Juni 1999.

O p een zaterdagochtend gaan we zwemmen in de Slingeplas.
David (die nog niet kan zwemmen) is heel voorzichtig en blijft in het kniediepe gedeelte. Hij kan er geen genoeg van krijgen en wil bijna constant in het water spelen. Wij zitten aan de kant en houden hem goed in de gaten.
Op een gegeven moment ga ik met David in het water. Na een tijdje kondig ik aan dat ik eruit ga. David zegt dat hij er nog in blijft. Ik loop het water uit, een pas of vijf, en draai me om.
Ik zie David niet meer! Dit kan niet. Ik ben volslagen in paniek. Ren in het water heen en weer. Roep hardop: 'Waar is David nou?' Het kniediepe water is ondoorzichtig! Ik spreek andere zwemmers aan, Duitse kinderen die niet reageren. Het is ook heel lawaaiig. Niemand heeft wat in de gaten. Hier kan ongemerkt een kind verdrinken. Heeft ie een bal tegen zijn hoofd gehad? Ik loop het water weer uit en probeer Frans te roepen die me eerst niet hoort. Dan komt hij eraan lopen zich verbazend over mijn vreemde gedrag.
Op dat moment zie ik David in het zand zitten spelen vlak bij de waterkant. Mijn God, ik sta helemaal te trillen. Ik heb geen moment naar het strand gekeken. Hij moet op hetzelfde ogenblik als ik uit het water zijn gegaan. Ik heb wel een half uur nodig om wat te herstellen.
Daarna vertrekken we. Na dit incident gaat David nooit meer zonder zwembandjes aan zijn armen in het water.

Omdat mijn ene kind is dood gegaan wil dat nog niet zeggen dat mijn andere kind niets kan overkomen. Hij krijgt te zijner tijd ook nog een echo van de hartstreek. Volgens de kinderarts is de kans dat David hetzelfde zou kunnen hebben als Anna heel klein. Maar toch...... Het moment van onderzoek lijkt me vreselijk spannend.

Mijn buik wordt al dikker en ik probeer dit zo goed mogelijk te verbergen met verhullende kleding. Ik durf niet vooruit te denken. Bijvoorbeeld wanneer ik een afspraak zal maken met de verloskundige. Of wanneer we het aan David en de familie zullen vertellen.
Het moet in ieder geval wachten tot de grote vakantie.

<< vorig         inhoudsopgave         volgend >>