Droomberichten.
Augustus 1999.

D avid wil Anna per luchtpost een annamoontje uit zijn tuin sturen. Zolang deze bloeien heeft hij het hier al over en nu moet het eindelijk gebeuren. Hij plukt een witte annamoon. Deze gaat in een envelop met sticker en hij schrijft er zelf op: 'voor Anna' en 'van David'. Vader en zoon fietsen naar de brievenbus in Miste waar David de brief in de brievenbus stopt.

Ik lees het boek 'Droomberichten - Hoe dromen kunnen helpen bij rouwverwerking''Droomberichten - Hoe dromen kunnen helpen bij rouwverwerking' van Patricia Garfield. Het is een serieus, degelijk en beslist niet zweverig boek. De schrijfster is zeer voorzichtig in het doen van uitspraken over een leven na de dood en het contact hebben met die wereld. Een citaat: 'Sommige droomervaringen zijn nauwelijks anders uit te leggen dan vanuit de aanname dat er communicatie mogelijk is tussen levende mensen en geesten van overledenen.'
'Droomherenigingen brengen troost, maar uiteindelijk moeten wij ons van de overledenen losmaken. De fysieke band is verbroken. We moeten hun vertrek accepteren. Dan kan de overledene deel gaan uitmaken van een innerlijke kracht die ons leidt.'

Naar aanleiding van dit boek schiet mij weer een droom in gedachten die ik had vlak na onze verhuizing naar Winterswijk.
We zitten in ons nieuwe huis en kijken naar buiten. Dan landt er een soort van ruimteschip in de tuin met aan boord een heleboel mannen. Deze mannen verspreiden zich snel door de tuin. De sfeer is dreigend.
Op dat moment weet ik: ons onbezorgde leven, ons genieten van het buitenleven dat nog maar net is begonnen, is voorbij. Er dreigt iets en mijn reactie is: zo snel al! Zo snel al is het over. Deze droom hield me wel een paar dagen bezig.
Volgens Patricia Garfield kan de aankondiging van een ruimteschip in een droom betekenen dat iemand een verre reis gaat maken....

Half augustus begint de school weer. Bijna iedereen heeft inmiddels het nieuws van de zwangerschap al gehoord. Men is blij voor ons. Ik word gefeliciteerd wat wel raar voelt. De mensen snappen wel dat het allemaal erg dubbel is. Maar 'een pleister op de wonde', 'een plaatsvervanger' of 'een oplossing', zoals een paar mensen het omschrijven, vind ik misplaatst.

<< vorig         inhoudsopgave         volgend >>